Дивдентът, който трябва да внесе Българският енергиен холдинг (БЕХ) - към

...
Дивдентът, който трябва да внесе Българският енергиен холдинг (БЕХ) - към
Коментари Харесай

Асен Василев: Дъщерните компании на БЕХ не могат да му върнат 770 млн. лв., текат проверки

Дивдентът, който би трябвало да внесе Българският енергиен холдинг (БЕХ) - към дата 6 февруари 2023 година, е 1 милиард и 588 милиона лева. БЕХ разгласява обществен доклад, в който показва, че облагата за 2022 година е 1 милиард и 588 милиона лв.. 100% дял от БЕХ значи той да внесе в хазната 1 милиард и 588 милиона лв., което по никакъв метод не слага под риск енергетиката. Тогава БЕХ ще остане с няколко милиарда по сметките. На 21 април 2023 година БЕХ разгласява нов доклад. В него е оповестена облага от 640 милиона лв.. Тоест, за тези два месеца, счетоводителите на БЕХ, дружно с инспекторите му, са разкрили, че облагата на БЕХ е била с съвсем 1 милиард лв. по-малка. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет финансовият министър.

" Този счетовден срив се дължи на отписване на вземания или преоценка на опцията той да си събере дадени заеми. Голямата част от заемите, които БЕХ декларира, че няма да може да си събере - 770 милиона лева, са заеми, които той е дал на своите лични дъщерни компании. Ако се окаже, че фирмите съумеят да върнат тези 770 млн. лева значи, че БЕХ е направил счетоводна загуба, без тя да е действителна ", изрази терзание той.

Затова са назначени и две проверки: на АДФИ и на Национална агенция за приходите. " Проверка на АДФИ в холдинга, Национална агенция за приходите също се е самосезирала, с цел да види дали няма укриване на облага и надлежно налози ", посочи Василев.

Днес държавното управление е приело препоръчаното от служебния кабинет събиране на 100, вместо 50% дял от държавните предприятия. Тези пари ще се влеят в държавния бюджет. 

От условието за 100% погашение на дял са изключени лечебните заведения, психиатричните заведения, ВиК сдруженията, Национална компания " Индустриални зони " и още една от " индустриалните компани, свързани с индустриалните зони ".

съобщи още, че няма опция ТОЛ таксите да не бъдат увеличени от 1 юли/
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР